Enkorn Fullkornsmjöl 2 kg KRAV
Enkorn är det egentliga urvetet och började odlas för cirka 12 000 år sedan i Mellanöstern. Namnet enkorn kommer av att det endast finns en kärna i varje småax. Varje kärna ligger inbäddad i ett tjockt skal, vilket skyddar mot till exempel luftföroreningar, som behöver skalas av innan man kan mala. Mjölet är lite gulfärgat eftersom det innehåller karotenoider, som är en antioxidant. Enkorn har en omtalad fantastisk doft och smak.
Enkorn har ett högt näringsinnehåll, och är motståndskraftigt mot många växtsjukdomar. Mjölet har ett något vekare gluten, som hos emmer och dinkel. Detta gör det snällare mot magen, men kräver lite mer av bagaren. När man bakar bröd kan det vara bra att blanda enkorn med ett starkare vetemjöl (som vårt bagerivetemjöl) eller baka brödet i en form.
Innehållsförteckning:
Ljust mjöl av Enkorn*. *KRAV-ekologiskt
Innehåll per 100 g:
Energi 1463 kJ / 360 kcal, Fett 2,3 g (varav mättat fett 0,4 g), Kolhydrater 67 g (varav sockerarter 1 g), Fiber 4,3 g, Protein 12 g, Salt 0 g