Stenmalet emmer fullkornsmjöl 12,5 kg KRAV
Emmer är en äldre vetesort som började odlas för cirka 8000 år sedan, och härstammar från en korsning mellan enkorn och ett vildgräs. Emmer har ett högt näringsinnehåll och en stor och mycket god smak som är fantastisk i matigare bröd. För dig som gillar att baka med fullkorn så är detta ett utmärkt alternativ som bidrar med både extra nyttigheter och mycket smak.
Emmer har ett något svagare gluten jämfört med modernt vete, så vid brödbaket kan det vara bra att blanda det med exempelvis ett vetemjöl eller baka brödet i en form.
Emmer finns både i en ”vit” vårsådd variant och en ”svart” höstsådd. På Warbro Kvarn odlar vi den vita sorten, i samarbete med omkring 20 odlare i Sörmland och Mälardalen. Emmer-kärnorna ligger inbäddade i ett tjockt skal, vilket naturligt skyddar kärnorna mot till exempel luftföroreningar och skadedjursangrepp. Skalet måste tas bort innan man kan mala, precis som på enkorn och dinkel.
Innehållsförteckning: Fullkornsmjöl av emmer*. *KRAV-ekologiskt
Innehåll per 100 g: Energi 1470 kJ / 350 kcal, Fett 3,5 g (varav mättat fett 0,2 g), Kolhydrater 68 g (varav sockerarter 6 g), Fiber 12 g, Protein 14 g, Salt 0 g