Matdinkel KRAV

I lager.
49 kr



Vår ekologiska matdinkel är slipade kärnor av dinkel. Koka i cirka 20 minuter och njut av en mjukare konsistens på kärnan jämfört med när du kokar hel kärna. Du kan exempelvis koka kornen i buljong, tillsammans med grönsaker eller göra en "Dinkelotto" (recept finns på vår hemsida).

Innehåll: Slipade kärnor av dinkel
Ursprungsland: Sverige
Förpackningsstorlekar: 1,25 kg och 5 kg
Hållbarhet: 9 månader
Näringsvärde, genomsnitt för 100 g
Energi 1520 kJ / 360 kcal
Protein 13 g
Kolhydrat 70 g
varav sockerarter 2 g
Fett 3 g
varav mättat fett 0,5 g
Fiber 9 g
Salt 0 g
Innehåller gluten

Vad är Dinkel?
Dinkel/Speltvete är en ca 5000 år gammal sort. Vi odlar dels de höstsådda ursprungssorterna ”Steiners roter tiroler” och ”Oberkulmer rotkorn”, och den vårsådda ”Gotlandsdinkel” som har ax med borst. Man kan så dinkel både på våren och hösten. Kärnorna ligger ombäddade i ett tjockt skal, vilket skyddar mot till exempel luftföroreningar. Det måste skalas innan man kan mala det, liksom hos enkorn och emmer. Näringsmässigt skiljer sig äkta dinkel från vete på ett par viktiga punkter: högre proteinhalt, annorlunda glutenkvalité samt högre energi- och mineralinnehåll i dinkel än i vete. Andelen nyttiga fettsyror är också högre. Mjölet ger en fyllig arom med god smak och kan ersätta vete i alla bakverk.

På Warbro Kvarn ser vi mjöl som en färskvara. Vi mal efter beställning för att ge dig möjlighet att få baka med ett färskt och komplett mjöl, inklusive allt, men utan några tillsatser. Det ger en produkt med mer smak och näring! Alla våra produkter är ekologiska och odlade i Mellansverige. 


Vill du läsa mer om vår ekologiska matdinkel hittar du mer inspiration på vår hemsida www.warbrokvarn.se.