Flingor & Klippt

Från och med i sommar kommer du att här hitta följande produkter
- Nakenhavre flingor
- Klippt/krossat spannmål av Warbro-Råg och Dinkel

På Warbro Kvarn kallar vi “tillplattade sädeskorn” för flingor. När vi framställer våra ekologiska flingor av Nakenhavre så kallvalsar vi dom. Det innebär att spannmålskärnorna bara plattas till mellan två valsar i en flingmaskin. Processen är kall och inget tillsätts eller tas bort. Om du gör gröt, tänk på att kallpressade flingor behöver något längre koktid. Flingorna kan även blötläggas en stund innan kokningen, eller till och med kvällen före, så blir gröten klar snabbare och på köpet bryts den mineralbindande fytinsyran ner.

Vårat klippta/krossade spannmål fungerar också utmärkt till gröt, men även till brödbak. Om du ska baka så kan du antingen låta krosset stå i vatten över dagen, eller så gör du en skållning, alltså slår kokande vatten över spannmålet och låter det stå några timmar.