Dinkel hel kärna KRAV

I lager.
48 kr



Vår ekologiska dinkel hel kärna kokar vi i cirka 35 minuter och äter istället för ris, blandar i en sallad för mer matigt resultat, eller i bröddegen. Kärnorna är också goda att marinera med balsamvinäger eller koka i buljong. Rör man ner lite honung och malen kanel eller kardemumma med frukt eller bär så är snart den mättande fruktsalladen klar. Alla hela kärnor har lågt GI. Koka gärna en stor sats och frys in i mindre portioner.

Innehåll: Hel kärna av dinkel
Ursprungsland: Sverige
Förpackningsstorlekar: 1,25 kg och 5 kg
Hållbarhet: 12 månader
Näringsvärde, genomsnitt för 100 g
Energi 1435 kJ / 343 kcal
Protein 13 g
Fett 3,4 g
varav mättat fett 0,6 g
Kolhydrat 60 g
varav sockerarter 1 g
Fiber 9,3 g
Salt 0 g
Innehåller gluten

Vad är Dinkel?
Dinkel/Speltvete är en ca 5000 år gammal sort. Vi odlar dels de höstsådda ursprungssorterna ”Steiners roter tiroler” och ”Oberkulmer rotkorn”, och den vårsådda ”Gotlandsdinkel” som har ax med borst. Man kan så dinkel både på våren och hösten. Kärnorna ligger ombäddade i ett tjockt skal, vilket skyddar mot till exempel luftföroreningar. Det måste skalas innan man kan mala det, liksom hos enkorn och emmer. Näringsmässigt skiljer sig äkta dinkel från vete på ett par viktiga punkter: högre proteinhalt, annorlunda glutenkvalité samt högre energi- och mineralinnehåll i dinkel än i vete. Andelen nyttiga fettsyror är också högre. Mjölet ger en fyllig arom med god smak och kan ersätta vete i alla bakverk.

Alla våra produkter är ekologiska och odlade i Mellansverige. Vill du läsa mer om vår ekologiska dinkel hel kärna hittar du mer inspiration på vår hemsida www.warbrokvarn.se.