Rågkross 1 kg

I lager.
35 kr

Vårat rågkross tas fram genom att hela kärnor av råg knäckts mellan två hjul. Processen gör att krosset har ett varierat utseende, men till största del kan det beskrivas som grova flingor och mindre bitar. Man kommer också att hitta tydliga bitar av kärnor och även en liten mängd mjöl eftersom vitan i kärnan naturligt har krossats. Eftersom både kli och grodd finns med så är Rågkross väldigt fiber- och mineralrikt.

Bröd som bakas med Rågkross får grov konsistens, bra tuggmotstånd och en fyllig, god smak. Krosset kan förutom till bröd även användas till gröt, till knäckebröd, kakor och som pynt ovanpå bröd och frallor. Rågkross bör blötläggas eller skållas innan det används till brödbak. Blötlägg i 8-10 timmar eller häll kokande vatten över krosset och låt det svälla i ca 3 timmar. Ta ca 1,5 dl vatten till 1 dl kross. Till bakningen kan ett förslag vara att byta ut en mängd mjöl tex 10-20%, mot rågkross beroende på hur grov textur man vill ha. 

Innehåll: Krossade/knäckta kärnor av råg
Ursprungsland: Sverige
Förpackningsstorlekar: 1 kg
Hållbarhet: 8 månader
Näringsvärde, genomsnitt för 100 g
Energi 1352 kJ / 323 kcal
Protein 9 g
Fett 2 g
varav mättat fett 0,2 g
Kolhydrat 61 g
varav sockerarter 2,6 g
Fiber 13 g
Salt 0 g
Innehåller gluten